środa, 22 sierpnia 2012

Pieczona cukinia z serem żółtym

Składniki:
2 łyżki oliwy 
2 cukinie
500 g pomidorów, posiekanych 
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku, posiekane
sól
czarny pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego
150 g żółtego sera, potartego

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Natłuścić lekko blachę do pieczenia. Przekroić cukinię wsdłuż, na połowy. Nożem i łyżką wydłubać miąższ (nie przebić skórki). Posiekać go na małe kawałeczki.
(Ja proponuję przygotować cukinię pół godziny przed robieniem potrawy, powinna ona poleżeć chwilę posypana jeżynką, wtedy będzie miększa i smaczniejsza)

Umieścić w rondlu miąższ z pokrojonymi wcześniej pomidorami, ziołami, czosnkiem, owiną i przyprawami.Obsmażać przez 5 minut na małym ogniu, odkryte, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia lekko zmięknie.
Dodać przecier pomidorowy i dusić przez 5 minut, by masa zgęstniała i zmniejszyła swą objętość.

W tym czasie ułożyć wydrążone połówki cukinii na blasze do pieczenia, skropić wnętrze oliwą i piec prze 10-15 minut, aż będzie prawie miękka.
Nadziać cukinie masą pomidorowa, posypać żółtym serem i z powrotem włożyć do piekarnika.
Piec przez 10 minut, aż ser się roztopi.



Ogarnęłam się wreszcie do napisania notki, jutro jeśli coś ugotuję to też napiszę. Ogólnie gorąco, nie myślę. 

3 komentarze: